Op bezoek bij PASTOE
Nederlands trots: Pastoe! Wie kent deze meubels niet... Pastoe is enkele jaren geleden verhuisd naar het naastgelegen Houten en daar kon ik afgelopen week rondkijken. Ik ben uitgenodigd door Pastoe samen met verschillende andere bloggers voor een gezellige lunch en rondleiding door de fabriek en showroom en ik keek mijn ogen uit en wil jullie ook graag laten zien hoe de fabriek en de heerlijke lunch eruit zag.
Er zijn nog maar weinig grote meubelmerken die in Nederland haar productie nog heeft. En daar is Pastoe er één van. Al ruim 105 jaar bestaat Pastoe (1913) en is herkenbaar door de ontwerpen die als eerste opvalt door vlakverdeling, materiaal en natuurlijk zwart en wit. Ontwerpers als Cees Braakman, Aldo van den Nieuwelaar en Pierre Mazairac hebben meubels en verlichting ontworpen voor dit mooie merk. En tegenwoordig worden er samen met ontwerpers samen gewerkt om nieuwe producten te ontwikkelen en (jong) talent de kans te geven om in de visie van Pastoe te kunnen ontwerpen.
In Houten houden ze zich bezig met het in elkaar zetten van de meubels vertellen Joost van der Vecht (creative director) en Paul Remarque (communicatie). Alle losse (houten) elementen komen binnen en deze worden voorzien van een laatste bewerking, worden gespoten in de kleur, gecontroleerd op kwaliteit, in elkaar gezet en vervolgens verstuurd. Het maken, controleren en in elkaar zetten van een meubelstuk wordt heel zorgvuldig gedaan, kwaliteit staat bovenaan en wordt de tijd voor genomen. De fabriek is groot en dat laat ook wel zien dat ze ruim vijfduizend meubels per jaar afleveren. Alle handelingen van spuiten tot het in elkaar zetten wordt met de hand gedaan. De ontwerpen van Pastoe bevat details en vaak ook systemen achter het ontwerp. Joost verteld dan ook dat bij het ontwerp het niet gaat om alleen het visuele aspect van de kast, denk aan de bekende Amsterdammer kast. De structuur van de kast maakt het dat de kast makkelijk open en dicht kan, maar dit is bedacht omdat de dames nooit meer hoeven te hurken om de kast te kunnen openen of sluiten. Praktisch aan de ene kant, maar ook heel erg herkenbaar voor dit ontwerp die nog steeds wordt verkocht als een van de bestsellers.
In de showroom zie je de modellen ook staan en een wand vol met kleuren. Vele kasten kan je eindeloos variëren in kleur en materialen, waardoor ik zelf steeds werd verrast. Denk bijvoorbeeld de Amsterdammer kast die van origine zwart of wit was, maar tegenwoordig in veel meer kleuren bestaat en zelfs de binnenkant gekleurd is. Hierdoor krijgt het ontwerp uit de jaren ‘80 een totaal nieuw leven en is helemaal van nu. Zo tijdloos.
Tijdens de lunch zaten we natuurlijk op de heerlijke draadstoelen (ontwerp van Cees Braakman) die je waarschijnlijk ook kent. De lunch werd homemade gereserveerd en we werden geïnspireerd met z’n allen door alle designs die rondom stonden gepresenteerd.
In 2013 was er een Pastoe tentoonstelling in de Kunsthal en ter ere van deze tentoonstelling en het 100 jarige bestaan is er ook een boek verschenen die niet in je collectie mag ontbreken. Kijk voor meer informatie op pastoe.nl