De Togo van Ligne Roset: Hier wil en kan je niet meer uitkomen, zo fijn!
Een zoektocht naar een bank. Jelle en ik zijn bijna 11 jaar bij elkaar en woonden voorheen in een appartement in de binnenstad van Den Haag. Daar hadden we een fijne bank, grijs, kon je heerlijk op liggen, maar qua design was die totaal niet spannend. Wat willen we dan wel?! We begonnen te zoeken, dat doe ik meestal door in boeken te kijken, magazines door te bladeren, online te struinen, naar winkels te gaan: kortom op zoek naar inspiratie! In 2015 hadden we de bank dan eindelijk gevonden: de Togo van Ligne Roset!
We kwamen deze tegen in een boek en toen zag je de bank niet zoveel meer in Nederlandse woonbladen en winkels. Als design liefhebben kende ik de bank wel, maar nooit aan gedacht om thuis in huis te nemen. Ik liet de Togo aan Jelle zien en we waren echt, maar dan ook echt meteen verliefd en zeiden: dit word onze bank! Het leuke aan de bank is dat de vormgeving zo eigen is, dat er echt maar één van is en nergens anders tegen komt of erop lijkt. Eén stuk gestoffeerd stuk schuim die niet veel weegt, handig te verplaatsen is, met mooie stoffen, prachtige structuur… maar zit die dan ook lekker. Ik weet nog goed dat we op zoek gingen naar een winkel die de bank verkocht, en dat was nog best zoeken, want niet iedereen had deze in de showroom staan. En we waren zo zenuwachtig, want tja… straks zit die niet lekker en dan!? Denken we dan: design gaat boven comfort en doen we de bank alsnog? Of gaan we dan op zoek naar een andere bank. Ik weet nog goed, het was bij woonwinkel Mobilia in Amsterdam en hij zat geweldig! We zaten erin en hebben eerst even niks gezegd en genieten en toen we iets zeiden kwam eruit bij ons beide: dit wordt ‘m!
Het leuke aan de Togo vind ik de eigenheid die de bank heeft in vormgeving, het comfort, maar ook de verschillende maten. De Togo kan je bestellen als fauteuil, hoek-fauteuil, bank, poef en love seat, waardoor je kan blijven variëren in opstelling. Wij kozen de twee twee-zits banken wat kan werken als één lange bank, twee kleinere bankjes en hierdoor dus veel kan wisselen in ons interieur met de indeling. Ideaal.
“een bank waar je een siësta in kunt houden of een heerlijk avondje kan relaxen languit op de bank”
(Michel Duraroy)
Wie heeft de togo nu ontworpen en wat was het idee?
De Togo is ontworpen door Michel Ducaroy (Frankrijk, 1925) en werd in 1973 geïntroduceerd door het merk Ligne Roset. Ligne Roset is begonnen als klein bedrijf in wandelstukken en gebogen hout. De oprichter is Antoine Roset en is zijn bedrijf gestart in 1860 in de Franse stad Montagnieu. In 1936 begon het bedrijf ook met het stofferen van meubels en in de loop van de jaren is dit bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf dat met meer dan vijftig ontwerpers samenwerkt voor een eigen en originele collectie.
Michel Ducaroy was niet geheel onbekend met ontwerpers en designers. Zijn ouders zijn ontwerpers en werkte voor particulieren, grote bedrijven en ontwierpen officiële gebouwen in o.a. Frankrijk. Na zijn studie aan de Art school in Lyon heeft hij tot 1952 voor hen gewerkt en heeft toen besloten om zelfstandig verder te gaan.
Samenwerking met Ligne Roset
In het jaar ‘54 kwam hij in contact met het merk Ligne Roset. Ligne Roset was toen der tijd al flink bezig met nieuwe ontwikkelingen, materialen en daar voelde Michel zich goed bij. Als ontwerper die honger had naar nieuwe methodes, materialen, kortom innovatie! Hij kwam uit op het materiaal schuim. Hier ontwikkelde hij de voorgangers van de Togo. Denk aan de Adria, Kashima en de Safi. Drie ontwerpen die het handschrift al hebben van de Togo, maar die kwam later. Het werken met alleen maar schuim was toen der tijd zo nieuw, hij was de eerste. In 1973 was het zover, de togo volledig uit schuim gemaakt als basismateriaal werd een klassieker die nooit meer verdween uit het straatbeeld.
Wil je zien hoe de Togo wordt gemaakt? Bekijk dan deze korte video.
In april a.s. neem ik je via mijn Instagram stories mee naar de fabrieken in Frankrijk waar Ligne Roset is gevestigd. Zo tof!
Dit prachtige ontwerp kan ik je echt aanrader, want als je in deze bank zit dan wil je er niet meer uit. Misschien kan je er zelfs ook niet meer uit, want je creëert echt een zitkuil gevoel en je waant je een beetje in de jaren ‘70. Heerlijk! Wegdromen, een dutje doen, precies wat het basis idee was van ontwerper Michel Ducaroy: een bank waar je een siësta in kunt houden of een heerlijk avondje kan relaxen languit op de bank. Ik ga even genieten van deze heerlijk bank én het fijne hoekelement wat we eind 2019 erbij hebben gekregen. Heel veel dank Ligne Roset!
De Togo van Ligne Roset is in Nederland verkrijgbaar bij o.a. Mister Design (Den Bosch), Mobilia (Amsterdam) en Just Haasnoot (Wassenaar).
Deze blog schreef ik i.s.m. Ligne Roset